İstanbul Film Festivali 41 Yaşında!

Bu kısa girizgahın yazarı, İstanbul Film Festivali ile yaşıt. Yüzeysel olarak baktığımızda “bu sene festivalin kaçıncı yılı acaba?” sorusunu hiç sormamış olmam hoş bir ayrıcalık gibi görünse de, dahası da var: 13-14 yaşımdan beri anne ve babamın sinema sevgileri sayesinde İKSV etkinliklerine aşina olmam, yaklaşık yirmi beş yıldır da festivali bizzat takip etmem nedeniyle, festivalin her yıl geçirdiği dönüşümü daha yakından izleyebildim. Hangi dönemde festival afişleri son derece provokatifti, klasik filmler hangi yıllarda festival programının önemli bir bölümünü oluşturuyordu, ne zaman İstiklâl Caddesi baştan sona festival afişleriyle donatılır ve “şehre festival geldi” havası yaratılırdı? vs.

Eskiden gerçekten de festival döneminde Beyoğlu’nun gündelik nüfusu artardı, İstiklâl’i kalabalık görünce hemen “festival başladı tabii” diye övünürdük. Artık böyle bir saptama gerçekçi olmayacaktır, bunun bir sebebi de sinemaların Beyoğlu dışında Avrupa Yakası’nda Nişantaşı tarafına da dağılmış olması. Ya Emek? Festival açılışları Emek’te yapılırdı, ne güzel sinemaydı Emek, sevdiğimiz filmlerin gösterimleri Emek veya Atlas’a denk geliyorsa havalara uçardık. Biletleri özlüyorum bir de eskiye dair. Saatlerce ayakta beklediğimiz bilet kuyruklarını değil ama, fiziksel olarak biletleri. Şimdi karekod gösterip geçiyoruz. Bu sene kitapçık da basılmamış. Kitapçığın PDF’i var telefonlarımızda…

Nostaljiyi bir kenara bırakırsak ne mutlu ki İstanbul Film Festivali hep dönüşüm geçirse de, sinema sevgisi hep baki kaldı, tüm bu teknoloji ve yenileşme perdesi ardında Festival özellikle İstanbullular için kaliteli filmlere ulaşmanın en kestirme yolu. Bu sene de pandeminin ardından ilk kez fiziksel ortamlarda gerçekleşen 41. İstanbul Film Festivali, 8-19 Nisan tarihleri arasında 157 filmle sinemaseverleri ağırlıyor. Biz de Dial M for Movie olarak hem biletlerimiz hem de akreditasyonumuzla yollara koyulup sinema salonlarını arşınlamaya başladık, eleştiri yazılarımız için takipte kalın. 7 Nisan Perşembe akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu‘nda gerçekleşen Açılış Töreni ile ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz. Şimdiden bol filmli günler, keyifli seyirler!

BASIN BÜLTENİ

41. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI

İstanbul Film Festivali dünya sinemasının en yeni örnekleri, usta yönetmenlerin son filmleri, yeni keşifler ve kült yapıtların aralarında bulunduğu 135 uzun ve 22 kısa metrajlı filmden oluşan zengin programıyla 41. kez sinemaseverlerle buluşuyor. İki yılın ardından sinema salonlarına dönen festivalde 12 gün boyunca, 14 bölümde 43 ülkeden 164 yönetmenin filmleri gösterilecek. Gösterimlerin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek sohbetler, konser ve özel etkinlikler de festival kapsamında yer alacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen 41. İstanbul Film Festivali, 7 Nisan Perşembe akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılan açılış töreniyle başladı. Törene Türkiye’den ve yurtdışından, başta festivalde gösterilecek filmlerin ekipleri olmak üzere birçok konuk katıldı.

Sunuculuğunu Cem Davran’ın üstlendiği 41. İstanbul Film Festivali açılış töreninde festivalin sinema onur ödüllerinin yanı sıra festivalin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketleri de takdim edildi. Festivale büyük katkıda bulunan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’ne teşekkür plaketi İKSV Genel Müdürü Görgün Taner tarafından takdim edildi. 

Festivale yüksek katkıda bulunan tema sponsorları Anadolu Efes, Zorlu Holding ve Paribu’ya, festivalin Dünden Bugüne Türk Klasikleri Özel Gösterim Sponsoru Zurich Sigorta’ya da teşekkür plaketleri takdim edildi. Törende ayrıca İKSV Kurucu Sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu ve festivale destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür edildi. 

Güler Ökten & Meral Çetinkaya

Festivalde Yarışma Heyecanı 8 Nisan’da Başlıyor 

Törende festivalin yarışmaları ile jüri üyeleri tanıtıldı. 41. İstanbul Film Festivali’nde Uluslararası ve Ulusal Yarışma, Genç Ustalar, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film Yarışması olmak üzere beş başlık altında 57 film yarışıyor. Yarışma filmlerinin gösterimleri festivalin ilk günü, 8 Nisan’da başlıyor. 

41. İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri 

41. İstanbul Film Festivali’nin ilk Sinema Onur Ödülü, oyunculuğunun yanı sıra kamera arkası ve eğitmenlik gibi farklı disiplinlerdeki çalışmalarıyla sanat dünyamıza büyük katkılarda bulunan çok yönlü bir isim olan Gülsen Tuncer‘e sunuldu. Gülsen Tuncer’in ödülü yönetmen Engin Ayça tarafından takdim edildi.

Engin Ayça & Gülsen Tuncer

Festivalin ikinci Sinema Onur Ödülü ise tiyatroda başlayan kariyerine sinema ve televizyonda başarıyla devam eden değerli oyuncu Meral Çetinkaya’ya sunuldu. Meral Çetinkaya’ya ödülünü oyuncu Güler Ökten takdim etti.

Festival Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı Filmiyle Açıldı 

Törenin ardından, Andreas Dresen’in yönettiği Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı filmi gösterildi. Dünya prömiyerini Şubat 2022’de Berlin Film Festivali’nde yapan ve En İyi Senaryo ile Sanat Sinemaları Birliği Ödülü kazanan film, ayrıca Rabiye rolüyle başrolündeki Meltem Kaptan’a En İyi Performans Ödülü’nü getirdi. Törene filmin yönetmeni Andreas Dresen, Meltem Kaptan, filmin kahramanları Rabiye Kurnaz ile avukatı Bernhard Docke de katılarak filmi sundu.

Sinema Şöleni Başlıyor 

41. İstanbul Film Festivali’nde 8-19 Nisan tarihleri arasında, dünya sinemasının en yeni örneklerinden kült yapıtlara, usta yönetmenlerin son filmlerinden yeni keşifler, klasikler ve gizli kalmış hazinelere 43 ülkeden 164 yönetmenin toplam 157 filmi gösterilecek. Festival gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas 1948, Beyoğlu Sineması, Pera Müzesi Oditoryumu, Nişantaşı’nda CineWAM Premium+ City’s (Salon 3 ve Salon 7) ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ile Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi olmak üzere 7 salonda yapılacak. Festival uluslararası konukları, sohbetler, konserler ve özel etkinlikleriyle 12 gün boyunca İstanbul’da sinema şöleni yaşatacak. 

Görgün Taner & Özlem Safkan

Etkinlikler:

Söyleşi: Beyaz Perdede #BenKadınım

  • 13 Nisan Çarşamba 17.30
  • Konuşmacılar: Demet Evgar (oyuncu), Cihan Aslı Filiz (yapımcı), Ceylan Özgün Özçelik (yönetmen)
  • Moderatör: Prof. Dr. Nezih Orhon
  • Yer: Yapı Kredi Kültür Sanat

Festival Sohbeti: Bent Hamer 

  • 15 Nisan Cuma 18.30
  • Moderatör: Esin Küçüktepepınar (sinema yazarı)
  • Yer: Yapı Kredi Kültür Sanat

Panel: Kurgu Masasından Festivale

  • 17 Nisan Pazar 16.00
  • Konuşmacılar: Adil Yanık (Crossroads), Buğra Dedeoğlu (Zuhal), Çisem Baydar (Stiletto), Tuvana Simin Günay (Yeni Bir Dünya Doğuyor)
  • Moderatör: Çiçek Kahraman
  • Yer: Yapı Kredi Kültür Sanat

Festival Sohbeti: Onur Ünlü 

  • 18 Nisan Pazartesi 18.00
  • Moderatör: Kerem Ayan
  • Yer: Yapı Kredi Kültür Sanat

Bir Cevap Yazın