Sinema, büyük şirketlerce bir “entertainment” yani bir “eğlence” sektörü olarak tanımlandığı için bir filmin prodüktörlere ve şirketlere parasal getirisi elbette önemli. Biz sinefillerse sinemayı bir sanat dalı olarak gördüğümüz için, aslında bu çok da yeni olmayan satın alma haberi pek ilgimizi çekmiyordu, ta ki bu soğuk finans haberinin post-endgame Marvel Cinematic Universe’ünü (MCU) etkileyebileceğini hatırlayıncaya kadar.
Satın alma işlemi 20 Mart 2019’da tamamlandı ve Disney, 71,3 Milyar ABD doları karşılığında 21stCentury Fox’u kendi bünyesine katmış oldu.

İzleyenler Deadpool’daki “kapalı kapılar ardındaki X-Men karakterleri” şakasını hatırlayacaktır, hatta filmin ortasında Deadpool’a yöneltilen “sen Marvel dünyasına ait değilsin!” suçlamalarını. Deadpool karakteri elbette Marvel dünyasına aitti her zaman, ama çizgi roman statüsünde. Sinemadaysa hakları Fox’da bulunuyordu. Dolayısıyla artık Deadpool’un “neden filmlerimde daha fazla X-Men göremiyorum?” yakarışı son bulabilecek, prodüktörler ve senaristler de uygun görürse.
Bir diğer önemli mesele de elbette MCU ile X-Men karakterlerinin aynı filmde rol alabilecekleri gerçeği. Yani bu zamana kadar kafanızda
- Profesör Xavier neden Thanos’un zihnini karıştırmadı?
- Mystique neden Thanos kılığına girip Avengers’ı zafere götürmedi?
- Iron Man yerine eldiveni Wolverine taksaydı Tony Stark hala yaşıyor olmaz mıydı?
gibi sorular uyandıysa, hepsinin cevabı aynı: COPYRIGHT.

Belki de bu birleşmenin endgame sonrasında gerçekleşmesi daha iyi olmuştur, ne de olsa X-Men dünyasındaki türlü yeteneklere sahip yüzlerce mutant MCU’ya eklendiğinde inanılmaz bir olasılıklar denizi karşımıza çıkıyor, senaristlerin korkulu rüyası haline gelebilirdi, hayranların Demokles’in kılıcı misali beklenti ve yorumlarını da düşünürsek. Hoş gerçi endgame sonrası “Marvel’ın 4. Evresi” olarak adlandırılan seri için şu filmler sıraya girmişken senaristlerin bu birleşmeye büyük bir sevinçle yaklaşmamış olma ihtimalleri de oldukça yüksek:
- Spider-Man: Far From Home
- Spider-Man 3
- Black Panther 2
- Doctor Strange 2
- Captain Marvel 2
- Guardians of The Galaxy Vol. 3
- Black Widow (prequel)
- Shang-Chi
- Eternals
- Ms. Marvel

Öte yandan Total Film ve Sight and Sound dergilerinin Mayıs sayılarından öğrendiğimiz kadarıyla, Disney’in çok büyük bir güç olarak ortaya çıkmasına endişeyle yaklaşanlar da yok değil. An itibariyle Disney’in elinde bulundurduğu lisanslardan bazılarını hatırlayalım:
- Disney Animation
- Marvel (MCU)
- Star Wars
- X-Men
- Deadpool
- Avatar (Cameron)
- The Simpsons
- Pixar
- National Geographic Channel
Dolayısıyla Disney’in bu kadar güçlenmesi diğer büyük film şirketlerini kötü mü etkileyecek sorusu bir yana, “entertainment” alanında ürün veren sinema sektörü tekelleşecek ve bir tröst tarafından mı yönetilecek sorusu da akılları kurcalıyor. Bu açıdan sinema endüstrisi ve sinema sanatı kavramları üzerine söylenecek çok şey var ama şimdilik haber yazımızı umarız MCU direktörü Kevin Feige ve Disney Yönetim Kurulu Başkanı Bob Iger karanlık tarafa geçmezler diyerek bitirelim.
“DISNEY, 21st CENTURY FOX’u SATIN ALDI!” için bir yorum