TASCHEN’den iki hazine: FILM NOIR ve HORROR CINEMA

Öncelikle Taschen yayınlarından biraz bahsetmemiz gerek çünkü ilgi alanınız ne olursa olsun bu yayınevini takibe almakta fayda var. Hatta yakın takibe. Evet biraz bilginiz varsa “çok pahalı kitaplar” bastığını biliyorsunuzdur? Aslında bu pek de doğru değil! 

Tamam Ferrari motorunun replikası içine yerleştirdiği büyük boy ve 250 limitli, 30.000 Euro fiyatlı kitaplar, veya 10.000 Euro’dan satışa çıkardığı Murals of Tibet adlı sanat eserleri basmıyor demiyoruz ama bunlar daha çok Taschen’in prestij ürünleri, genel olarak baktığınızdaysa son derece uygun fiyatlara çok güzel kitaplara ulaşmanız pekala mümkün.

Buna en güncel örnek sanırım Vincent Van Gogh’un bütün (871 adet) çizim ve tablolarını içeren, yaklaşık 20×28 cm boyutlarındaki yayın. 740 sayfalık bu koca kitap sadece 200 TL (30 Euro). Dolayısıyla Taschen, birçok defa düşük fiyatlarıyla da dudak uçuklatabiliyor.

Bizim bu yazıda kısaca tanıtmaya çalışacağımız iki kitap da yine Taschen’in uygun fiyatlı yayınları arasında, serinin adı da Bibliotheca Universalis. 14×20 cm boyutlarındaki bu ortalama 500 sayfalık yayınlar da sadece 15 Euro, yani 100 TL civarında. Çok fazla fiyat konuştuk, artık başlayalım. 

FILM NOIR

Sinema emekçisi Paul Duncan ve Jürgen Müller tarafından yayına hazırlanan bu kitabı “görsel ağırlıklı” olmakla suçlayabiliriz ama kitabın konusu sinema olunca aslında normal bir durum. Özellikle de yayınevi Taschen ise. Kara film türüne giren yapımları bir araya getiren 650 sayfalık kitapta her filmle ilgili kısa bilgiler ve bazen de oyuncular veya o dönemin yapım şirketleriyle ilgili anekdotlar aktarılmış. 

Dediğimiz gibi her filmin afişi, film karelerinin yüksek kaliteli röprodüksiyonlarına ulaşmak mümkün, ancak amacınız kara film üzerine bilimsel bir makale yazmak veya bu tür üzerine derinlemesine araştırma yapmak ise, bu kitap size ancak birkaç noktada yardımcı olabilir, yani o anlamda bir referans kitabı olarak görmemek lazım. 

Yine de girişteki yaklaşık 10 sayfalık “What is Noir?” başlıklı yazı son derece faydalı ve sinema tarihi açısından aydınlatıcı. Yine her filmden sonra ve önce o filmi, dönemi ve yönetmeni, oyuncuları tanıtan yazılar içermesi bakımından da son derece keyifli bir okuma deneyimi sunuyor. 

HORROR CINEMA

Tanıtacağımız ikinci sinema kitabı da aslında ilkinden konusu dışında pek farklı değil. Editörler yine Paul Duncan ve Jürgen Müller, onlara  Jonathan Penner ve Steven Jay Schneider da yazılarıyla eşlik etmiş. 

Bu yayının açıkçası kapağını pek beğenmedik ama buna rağmen tükenmiş olabilir, zira sizlere bir Taschen sitesi linki veremiyorum bu kitapla ilgili. Yine de Türkiye’de hala birkaç noktada bulunabilir kanımca. Kapakta 1954 yapımı Creature From The Black Lagoon var, keşke Dracula veya Frankenstein, olmadı Bride of Frankenstein yer alsaydı.

Horror Cinema da görsellik ve her filmle ilgili ilginç bilgiler vermesi açısından son derece doyurucu, yine aynı şekilde kitap bizi “What is Horror?” başlıklı 5 sayfalık bir giriş yazısıyla karşılıyor, ardından 11 ana başlıkta korku filmleri alt türlerine ayrılarak tanıtılmış.

Nerede bulabilirim?

Taschen kitaplarına İngilizce kitap satan birçok kitapçıda ulaşabilirsiniz, ne yazık ki Türkiye geneliyle ilgili bir liste yok ama en azından İstanbul’da çok güzel bir kitapçıdan kısaca bahsedebilirim, bunun bir sebebi de bu mağazanın Taschen’in resmî uluslararası sitesinde de “dağıtımcı” olarak görünmesi: PATİKA KİTABEVİ.

Nişantaşı tarafındaki Milli Reasürans Pasajının içinde yer alan PATİKA Kitabevi, sadece Taschen’e değil birçok başka yayına da ulaşabileceğiniz bir vaha adeta. Sahipleri de son derece yardımsever, “iyi ki varsınız” dedirten insanlar. Uğramanızı mutlaka tavsiye ederiz.

H. Necmi Öztürk

Bir Cevap Yazın