Bildiğimiz anlamda sinemanın en önemli mimarlarından Georges Méliès, 1896 ile 1913 yılları arasında 500 kadar film çekmiştir ve bunların hepsi de kısa metrajlıdır. En ünlü filmlerinden Ay’a Seyahat, 13 dakikalık bir mucizedir adeta. Bir anlamda birçok önemli yönetmenin kariyerleri gibi, sinema da kısa filmlerle çıkmıştır yola ve yaklaşık 130 yıldır da bizi büyülemeye devam ediyor. İstanbul Modern ve Pera Müzesi‘nin ayrı ayrı düzenlediği bu iki çevrimiçi etkinliğin de “kısa film” kavramına bakışın düzelmesine katkıda bulunacağına inanıyoruz. Zira tür olarak kısa filmi süresi üzerinden hor görmek, Mona Lisa tablosunu boyutları nedeniyle eleştirmek kadar abesle iştigal. İstanbul Modern‘deki etkinlikle ilgili bilgilere bu bağlantıdan, Pera Müzesi‘ndeki etkinliğe ise buradan ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki metinler iki kuruluşun internet sitelerinden alınmıştır.

Gelecek Kısa (İstanbul Modern, 21-28 Şubat 2022)
İstanbul Modern Sinema, yılın en kısa ayını Türkiye’den yeni kısa filmlerle kutluyor. Kısa film, sinema dünyasında keşfe daha açık, piyasa koşullarından bağımsız bir araştırma alanı olarak yaşayabilen, özgür bir format. Ücretsiz ve çevrimiçi gösterilecek “Gelecek Kısa”, iki seçkiden oluşuyor: İlki, “Biz de Varız!” programının devamı niteliğinde, geçen sene Türkiye’de üretilmiş, animasyondan belgesele, deneyselden drama uzanan 18 kısa filmi kapsıyor. İkincisi ise Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi’nin ortaklaşa yürüttüğü “Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK” programı kapsamında üretilen 12 filmlik “Kulaktan Kulağa” seçkisi. Program, filmlerin yanı sıra yönetmenleri de izleyiciyle buluşturacak.


Kayıp Sayfalar Anıtı (Pera Müzesi, 21 Şubat – 7 Mart 2022)
Pera Film, daha önce (Kasım 2021) Pera Müzesi’nde açılan Yarına Notlar sergisi kapsamındaki programı Kayıp Sayfalar Anıtı‘nı çevrimiçi olarak izleyiciye sunuyor. Kayıp Sayfalar Anıtı‘nda, belirsizliğin yükseldiği zamanlarda dünyayı anlamlandırmanın yollarını irdeleyen, kolektif hafızadan yola çıkarak çözümden düğüme, belgeleme pratiğinden yaratıcılığa uzanan 9 farklı deneysel film yer alıyor.
21 Şubat – 7 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek programda; Bill Viola‘nın deneyimin algısal ve bilişsel yapılarını aşma arzusuna hitap eden çalışmaların bir toplamı olan serisi Hafıza Yüzeyleri ve Zihinsel Dualar; Ephraim Asili‘nin ortak bir coğrafi ve tarihi kökenin izini süren beş filmlik serisi Diaspora Süiti ve İranlı şair Forough Farrokhzad‘ın tek filmi ve deneme film türünün de ilklerinden olan kısa belgeseli Ev Karadır restore edilmiş kopyasıyla yer alıyor.
