Gözlerin artık birer koruyucu kalkan olarak kullanılmadığı noktada, gündüzün varlığı daha iyi görebilmek adına pek de güvenilir değildir. Aksine, ışığın olduğu yerde belli bir illüzyon yaratır. Böylece kişiyi kör edebilme potansiyelini gece oluncaya kadar korur. Manevi inanç düzleminde bölüme adını veren Kaplan, birçok anlamda gücün sembolünü elinde tutarken aynı zamanda bir önceki bölümde olduğu gibi ölümsüzlüğe de gönderme yapar. Bölüm boyunca yarı kaplan şeklinde diğerlerinin arasında dolaşan Leanne Grayson karakterine hayat veren Nell Tiger Free’nin adını düşününce bölümün mizahi olarak da göndermelerle dolu olduğunu söyleyebiliriz.

Sezonun başından beri günlük tutmaya çalışan Leanne’i böylesine önemli bir günde yatağında, günlüğünün yanıbaşında uyanırken görmek bölümün tamamına tanık olmadan kaçırılan bir ayrıntı olarak dikkat çekiyor. Zira tüm bölümü gücün doğumuna işaret eden hazırlıksız bir ayin gibi düşünürsek günlüğün o gün neyi işaret ettiğini merak etmemek elde değil. Celine Held ve Logan George yönetmenliğinde gerçekleşen bölüm, Antlers (2021) filmiyle tanınan Henry Chaisson’ın yazarlığında izleyiciyi ilk defa bu kadar uzun soluklu bir halde dışarıya çıkarıyor. İçeride olmanın dışarıda olana hiçbir fayda sağlamadığı bu bölümde ev, uzun süredir beklediği gücün uyanışına yardımcı oluyor.

Ejderhaların Davetli Olmadıkları Töreni Bozalım
Her bölümde hareket halinde olan ve içerisine “deva sağlayıcı” olarak yabancıları davet eden Turner’ların evi, Tiger adlı bu bölümde kapılarını, pencerelerini açıp biraz hava almaya başlıyor. Evin tamamen dışarıyla bütünleştiği bu noktada önceki bölümler aracılığıyla mevcut durumu değerlendirmek gerekirse ev, içeridekiler için yabancılaşmış bir merkez haline geliyor. Onun bu dönüşümü zaten kendilerine yabancılaşmış olanlar için farklılık içermezken evi koruyucu kalkan olarak kullananlar için aradaki fark geri dönülmez bir açıklık yaratıyor. Evin içinde var olan eşyaların gizemi hâlâ mevcudiyetini korurken her bölümde karşımıza çıkan yeni alet/eşya modelleri her an tehlikenin kapıyı çalar vaziyette olduğuna dikkat çekiyor.

Tehlike konusu en unutulma noktasına atılmaya çalışıldığında bile bunun nesneler aracılığıyla hatırlatılma durumu Servant’da ortaya çıkan en belirgin anlatım özelliği. Öte yandan güneşli bir havada, herkesin eğlenmek ve iyi vakit geçirmek için kendisini dışarıya attığı bir günde, mevcut tüm kötülük ihtimalleri akıllardan temizlenmiş olur. Ancak daha dışarıya çıkmadan bile, evin içinde karşılaştığımız sıvı nitrojen tüpü tüm bölüm boyunca gerilimi avucunun içinde tutan bir nesne halini aldı. Bu aletin kullanım biçimi ve ortama yaymış olduğu gerilim oranı oldukça özenli bir şekilde serpiştirilmiş olduğundan bölümde sonraki aşamalarda karşımıza çıkan gerilim noktalarının önüne geçmedi. Yine de gerilimin eksik olduğu her alanda onun özne olarak varlığını hissettirmesi, gerilimin dayanak noktalarından birini oluşturdu.

Yağmurlu Bir Gün Gibi Mezarlık Kokuyorsun
Organik bir mekanizma olarak bedenlerin tek mekânda buluşması görünmez yağmurlu bir günü anımsatıyordu. Herkesin, her yerin renkli olarak betimlendiği bu bölümde etrafta kuyruğunu sallayarak dolaşan bir ölüm kokusu hâkimdi. Turner’ların evinin kapılarının korunaksız bir şekilde daîmi olarak açık olduğu düşünülünce evin baştan aşağı mezarlık kokusuyla yıkandığı ifadesi abartı olmayacaktır. Öte yandan tüm sezonlar boyunca ilk kez bu bölümde evin arka kapısının nereye çıktığına ve oradan çıkınca dışarının neye benzediğine tanık olabildik. Bu da evin arka kapısının evin hem güvenlik açığı noktası hem de güvensiz ortamın kaçış noktası olarak değerlendirilmesine yol açıyor.

Bu anlamda bir nevi solucan deliğini andıran evin konumu kimseyi içeride tutmayı başaramazken kimsenin orada korunması için bir çatı da sunmuyor. Leanne’in kovalamaca içerisine girmiş olduğu noktada ev sadece üzerinden geçip gidebileceğiniz bir köprü olurken dışarıda olmaktan farksız, etkisiz bir eleman olarak ağırlığını koruyor. Tiger bölümü dışarıya açılmak ve onunla bütünleşmek anlamında önemli bir aşamayken, diğer yandan sezonun jeneriğine dair de hikâye anlatıcılığı yapıyor. Yine de solucanlar, deliklerinde huzurlu bir şekilde kalamıyor. Nemli yüzeylerini nemsiz toprakların üzerine değdirdikleri her anda ağızda ekşi bir tat bırakıyorlar.

Tereddüt Eden Gözlerin Huzura Ermesi
Kendi kötülük bahçemizi inşa etmemiz, en büyük kötülüklerden korunacağımız anlamına gelmez. Aynı şekilde tüm kötülüklerin yaratıcısı olmak da, onlara tamamen hükmetme meşruiyetini taşımaz. Bedenin en önemli gözcüsü olan gözler ise gördüklerinin ötesine geçemediğinden insanın görüş alanını dağıtıp onunla oyunlar oynayabilir. Bu bağlamda bölüm boyunca Dorothy’nin (Lauren Ambrose), Sean’ın (Toby Kebbell) ve hatta Jericho’nun beraber oluşturmuş olduğu güvenli tablo tamamen bir aldatmaca oyunu haline dönüşüyor. Sezonun Hair (3) ve Tiger (5)bölümleri Servant anlatısına dair yeni bilgiler sunup anlatıyı zenginleştirme kapılarını pek aralamazken daha çok “hareket” odaklı bir kompozisyon çiziyor. Gizemli aksesuarlar ve estetik göndermeler bu iki bölümde diğer bölümlere göre daha arka planda gibi. Sadece hareketin ve o harekete bağlı olarak gelişen hikâye anlatıcılığında Servant genel anlamda temeldeki gizemini hâlâ elinde tutarken, gerilim türünün en atak noktası olan hareket ve oluşu sırtına alarak onları oradan oraya gezdiriyor.

İblis Kılığındaki Koruyucu Melekler
Görünenin ardındakine çok fazla dikkat çekilen Tiger bölümünde gücü elinde tutmak yetmiyor zira güç, gözleri kör edebilmek için biçilmiş bir kaftan oluyor. Sezonun jeneriği yardımıyla bu zamana kadar elimizdeki ipuçlarını toparlayacak olursak Leanne’in kendine ve Turner ailesine düşman olarak gördüğü tüm karakterler bir anlamda onun koruyucu meleklerini oluşturuyor. Bu koruyucu meleklerin daha önce çocuk parkında demir parmaklıklar arasında bir nevi hayvanat bahçesinde hayvan muamelesi gördüklerini hatırlayacak olursak görünenin ardına ulaşmak için tek yapmamız gereken önümüzdeki güneşlikleri kaldırmak olacaktır. Leanne’in herkesin maskelerini çıkarmaya yanaştığı bu bölümde, teniyle doğrudan buluşturduğu kaplan maskesi, içinde hissettiği gücü uyandırma çabalarına yönelik bir işaret. Her halükârda maske yapımı esnasında atölyeye bir anlığına konuk olan yabancı elin kime ait olduğunu bilmemek, bölümdeki en mistik gerilim noktalarından biriydi.

Bölümün oyuncu listesine baktığımızda adıyla dikkat çeken bir karaktere rastlıyoruz. Yabancı parmağa dair bir ipucu yönünde olmasına rağmen bu bilginin altını dolduramadığımızdan şimdilik ismi aklımızın bir köşesinde tutmak yeterli olacaktır. Giant Paper Mache Head Seller (Jerry Lobrow’un canlandırdığı “Kağıt Hamurundan Dev Büstler Satan Adam”) şeklinde adlandırılan bu karakter önümüzdeki bölümlerde de karşımıza çıkacak olursa o vakit parmağın sahibine yönelik elimizdeki ipuçlarını birleştirme ihtimaline yaklaşabileceğiz.

Açıklanamaz, Şeffaf Bir Şiddet İstilası
Kaçma eyleminin kısa süreliğine de olsa kamera dilinin devinimsel yanının her tarafına işlemiş olması Celine Held ve Logan George yönetmenliğini akıllara kazıyan önemli ayrıntılardan. Bu şekilde gerilimin dar bir alanda sağa ve sola yönlendirilmesi sonradan onun zeminde yuvarlanması seyir ritmini arttıran tonda gerçekleşmiş. Kovalamacanın korku öğeleriyle birleştiği her aşama bölümün seyrine enerji katarken Servant kendi mitini yaratmaya devam ediyor. Leanne’in ele geçirilen mi yoksa ele geçiren kişi mi olduğu sorunsalı Tiger bölümünün nihai ritmini oluşturuyor. Roscoe’nun (Philip James Brannon) davetsiz misafirliği, Turner’ların bodrum katında açılan efsanevi delik, Julian Pearce’ın (Rupert Grint) bizi durmadan dürten gerçekçi yanı, Turner’ların tüm olaylar vuku bulurken bu dünyadan tamamen uzakta bir yerde oluşları, bölümler arası soru-cevap terazisinde dengesizlikler yaratmış oldu. Öte yandan sezonun ilk üç bölümü önceki sezonlara dair soruları cevaplar nitelikteyken şu an bulunduğumuz nokta her ne kadar merkezi işaret etse de geriye kalan beş bölümde izleyiciyi bekleyen bilinmeyen atmosferin gizemli maskesi yüzümüze pençesine geçirmiş durumda.

İlgili okumalar (yeni sayfada açılır):
SERVANT ilk sezon incelemesi (Burcu Meltem Tohum)
SERVANT 2. Sezon: 10 Bölüm, 10 Yazı (Burcu Meltem Tohum)
SERVANT 3. Sezon: 10 Bölüm, 10 Yazı (Burcu Meltem Tohum)
