The Lion King – Aslan Kral filmi, aynı adlı 1994 tarihli, 8,5 IMDB puanlı klasik animasyonun yeniden çevrimi ve 19 Temmuz’da sinemalarda. Bu çok güzel bir haber elbette ve yeni filmin karakter tasarımlarının görselleri de elimize ulaştığı için bunları sizlerle paylaşacağız. Ne var ki kafamızda bu filmle ilgili, birçok soru işareti var.

Ne izleyeceğiz?
Walt Disney en başlarda, bu film için Live Action demişti. Kafalar en çok da orada karıştı, çünkü “live action” şeklinde nitelendirebilmemiz için, bunun “gerçek hayvanlarla çekilen” bir film olması gerekir. Ancak öyle bir şey söz konusu değil. Zaten olması düşünülemez de, çünkü bu noktada çizgi filmden beyazperdeye başarıyla aktarılan 101 Dalmaçyalı’dan bahsetmiyoruz ki, orada başrolde köpekler vardı, evet. Aslan Kral söz konusu olduğunda, onlarca aslandan, vahşi ormandan, yüzlerce vahşi hayvandan, tüm bir faunadan bahsediyoruz. Usta yönetmen Jean-Jacques Annaud’nun 1988 tarihli “L’Ours” (Ayı) filmi de muhteşemdir, çünkü birkaç eğitimli ayı ve yine az sayıdaki eğitimli köpek aracılığıyla kotarılmış çok dokunaklı, usta işi bir filmdir. Hemen Ayı filminden 2 kare paylaşalım.


Ama şu görüntü; bir “live action” filminden alınmış değil, hayır:

O halde bir live action film izlemeyeceğiz, tamam. Peki nedir bu? CGI mı? CGI kısaltmasını açarsak, karşımıza “Computer Generated Images” çıkıyor. Yani “bilgisayar ortamında üretilmiş imgeler”. Evet yeni Aslan Kral bilgisayar ortamında üretilmiş görüntüler sınıfına giriyor. Bu noktada yine farklı bir durum var, o da, yapıtın tamamının bilgisayar ortamında oluşturulması. Yani CGI destekli bir film değil, tamamen CGI’dan oluşuyor. Bu durumda “animasyon” sınıfına da girmiyor, en azından alıştığımız anlamda.
Gerçek Dünya taklit ediliyorsa, neden kral var?
Evet, genel kanıya göre Aslan Kral’ın bu versiyonu, “gerçek dünyada geçen” bir film. Bu durumda da akla gelen soru çok basit: Ne kralı? Hayvanlar aleminde aslan “kral” değildir, hayvanlar arasında biz insanlarda olduğu gibi yaratılmış, daha doğrusu kafadan uydurulmuş sınıflar değil, güce bağlı bir denge vardır. Bu açıdan da aslanlar veya pumalar, jaguarlar, genel olarak kedigiller, ormanın kralı falan değildir. Gergedanlar ve filler, sürü halindeyken aslanlardan kaçmazlar mesela. Dolayısıyla gerçek dünyanın bir yansıması da değil Aslan Kral bu durumda, bir alternatif evrende geçen olayları izleyeceğiz demektir.
CGI ile amaçlanan nedir?
IMDB’ye baktığımda, hem 1994 tarihli ilk film için, hem de gelecek ay izleyeceğimiz versiyon için aynı niteleme bulunmakta: “Animasyon, Macera, Drama”. Bu açıdan ilk film bence animasyon, eğlence ve macera iken, yeni versiyon macera ve drama üzerinde yoğunlaşmış gibi. En azından elimize ulaşan görsellere dayanarak bu izlenimi ediniyoruz.

Önyargılar
Sonuç olarak bu yeni CGI – animasyon karışımına olan önyargılarımızın da haklı mı yoksa yersiz mi olduğunu elbette zaman gösterecek. Şu an bakış açımız ve fikrimiz bu yönde olsa da, sinema tarihi yeni olana gösterilen tepkilerle dolu. Belki de geleceğin animasyon deneyiminin kapıları bu CGI dönüşümleriyle başlayacaktır, belki de bu açıdan, sinema tarihine tanıklık ediyoruzdur, bunu zaman gösterecek.
O zamana dek, sinema sevginiz her zaman baki kalsın diyor ve sizi bu yeni Walt Disney yapımının, The Lion King – Aslan Kral’ın karakter görselleriyle baş başa bırakıyoruz.









Keyifli seyirler!
“ASLAN KRAL ve Animasyon / Live Action Sorunsalı” için bir yorum