Birkaç yıl önce, sanırım 2015 civarında, tüm kitapçılarda Küçük Prens patlaması yaşanmıştı. Her yerde Antoine de Saint Exupéry’nin kitapları, özel setler, üzerlerinde küçük prens çizimleri olan kalem kutuları, silgiler, bardaklar, vs. İlk başta ne güzel, demiştim. Kültüre sahip çıkılıyor! Sonra aklıma şu soru takıldı: Neden şimdi? Bu yazarın eserleri neredeyse 90 yıldır ortalıkta?

Yıllardan bahsedince kafama dank etti: 1944 yılında aramızdan ayrılan Exupéry’nin ölümünün üzerinden, 2014 yılında tam 70 yıl geçmiş oldu! Bu da ne demek, ülkemizdeki copyright yasasına göre: Yazarın eserlerini basmak ve başka dillere çevirmek artık serbest (ücretsiz)! Biraz üzüldüm tabii. Neyse.
Amerikalı yazar, senarist ve yönetmen Samuel Fuller için böyle bir durumun geçerli olduğunu hiç sanmıyorum ama, İngiltere kökenli iki önemli sinema şirketi Fuller filmlerini set halinde yayımlayınca aklıma yaşadığım bu Küçük Prens hayal kırıklığı geldi. Ama elbette her iki durumda da, Fuller’ın filmlerine hak ettiği formatta ve kaliteli setlerde ulaşabildiğimiz için mutluyuz, yayınlanma sebebi ne olursa olsun.

İlk set zaten 2018’de çıktı dolayısıyla durum pek de Küçük Prens vakasına işaret etmiyor ama işte sadece 1 yıl arayla iki set yayınlanınca şüphelendik yine de. Bu güzel seti Powerhouse Films şirketi, Indicator ev sineması markası altında yayınladı ve setin adından da anlaşılacağı üzere Samuel Fuller’ın Columbia Pictures çatısı altında çektiği veya senaryosunu yazdığı bütün filmleri barındırıyor.
- It Happened in Hollywood (1937)
- Adventure in Sahara (1938)
- Power of The Press (1943)
- Shockproof (1949)
- Scandal Sheet (1952)
- The Crimson Kimono (1959)
- Underworld U.S.A. (1961)
Bu yazıyı kaleme almamıza sebep olan asıl set ise, Eureka Video’nun meşhur Masters of Cinema serisi altında çıkaracağını duyurduğu Samuel Fuller at Fox seti. Indicator şirketi kesinlikle çok iyi işler çıkartıyor ancak bir anlamda “sinema sanatını hak ettiği kaliteyle sunma” söz konusu olduğunda, İngiltere ayağında herşey Eureka Video ile başladı dersek abartmış olmayız. Adı sanı duyulmamış filmlerin orijinal negatiflerini bulup onlar üzerinden restore eden, içine en az 50 sayfalık bir kitapçığı da dahil ederek yüksek kaliteli filmlerin her birini çok uygun fiyata satışa koyan, kısacası sinemayı çok seven bir kurumdan bahsediyoruz.

Bu sette yedi değil 5 film bulunuyor ancak güzel olan, Indicator setinin aksine, bu 5 filmi de Samuel Fuller’ın yazıp yönetmiş olması:
- Fixed Bayonets! (1951)
- Pickup on South Street (1953)
- Hell and High Water (1954)
- House of Bamboo (1955)
- Forty Guns (1957)
Setin çıkış tarihi 28 Ekim 2019. Her iki set de 50 Sterlin civarında, yani Türkiye’de yaşayanlar için (Amazon %17’lik vergiyi düşüyor) her bir set, kargo ve gümrük dahil 400’er TL.
Bu arada her iki setin de başlığında birer film şirketinin (Columbia ve Fox) yer alması, Fuller’a yapılacak en kötü şakalardan biri olsa gerek. Çünkü Fuller, Hollywood sisteminden ve Hollywood’un film çekme yöntemlerinden nefret ederdi. İlk setteki bazı filmlerin sırf adlarından bile Hollywood sistemini sorguladığını görebilirsiniz. Öte yandan bu iki seti hor görmenin de bir anlamı yok, zira özellikle ikinci sette hayli önemli Fuller klasikleri yer almakta.

Son olarak iki sette de yer almayan yasaklı kült Fuller filmini de önermeden geçmeyelim: 1982 tarihli White Dog. Her zaman için tartışmalı filmler yazan ve çeken Fuller’dan bekleneceği üzere, sadece Afrikalı Amerikalılara saldırması için eğitilmiş beyaz bir köpek üzerinden Amerikan ırkçılığının acımasız eleştirisi. 2014 yılında yine Masters of Cinema mührü altında yayınlanmıştı. Şimdiden iyi seyirler.