Aslında bu haber yazımızı son derece derli toplu, DVD’si veya Blu-ray’i yayımlanacak olan her filmden kısaca bahsedeceğimiz, “bol zamanı olan” bir çalışma olarak tasarlamıştık. Ne var ki günler geçtikçe Avrupa’nın dört bir yanından o kadar çok DVD haberi geldi ki, artık o hayalimizi gerçekleştirmek çok zor, zira toplamda neredeyse 30’un üzerinde yeni yayından bahsediyoruz. Yazımıza kendimizce ya içerik ya da yayımlanma biçimi açısından önemli bulduğumuz (naçizane) filmleri dahil ettik.
Eureka Video & Masters of Cinema
Pandemi durgunluğunu takiben İngiliz Eureka Video şirketi müthiş bir atak yaparak toplamda beş değerli set ile bütçemizin düşmanı olduğunu ilan etti. İlk set 1928 tarihli The Man Who Laughs. Alman dışavurumcu yönetmen Paul Leni’nin bu şaheserinin daha fazla ortalarda görünmesinin vakti gelmişti açıkçası çünkü en son Todd Phillips’in Joker’inden tutun da DC Comics’teki Joker çizimlerine varıncaya dek birçok popüler kültür göndermesi bu filme işaret ediyordu. Tabii daha da önemli olan, bu filmin de aslında 1869 tarihli Victor Hugo romanı L’Homme qui rit’ye (Gülen Adam) dayanıyor olması. Bu rol sayesinde sinemada devleşen Conrad Veidt, kesinlikle izlenmeli. Söz konusu Eureka Video olduğu için setteki ekstraları saymaya başlama hatasına düşmeyeceğim. Set hakkında ayrıntılı bilgiye İngilizce olarak buradan ulaşabilirsiniz.

Diğer bir set de Bela Lugosi’nin oynadığı ve Edgar Allan Poe’nun öykü ve şiirlerinden uyarlanan üç filmin bir arada sunulduğu, kaçırılmaması gereken bir yayın. Sette Murders in The Rue Morgue (1932) – (buradan Maiden’a da selam olsun), Black Cat (1934) ve The Raven (1935) bulunmakta. Bu üç pre-code (Hollywood’un filmlerde uyulması gereken ahlak kuralları belirlemesinden önceki döneme ait) filme mutlaka en az birer kez maruz kalınmalı. Sette 48 sayfalık bir kitapçık ve tonla ekstra var elbette.

Üçüncü setimiz yine sevgili Buster Keaton üzerine. “Yine” diyoruz çünkü Buster Keaton Films Volume 2 setimiz daha geçen ay elimize ulaştı. Bu set ile birlikte Eureka Video – Masters of Cinema kategorisi altında uzun metrajlardan oluşan toplamda üç Buster Keaton seti çıkmış olacak. Bu sefer setteki filmler Our Hospitality (1923), Go West (1925) ve College (1927). Keaton sineması hakkında yazılmış denemelerle dolu 60 sayfalık bir kitapçığın yanısıra saatlerce görsel içerik bizleri bekliyor. Sınırlı sayıda üretilecek setlerden (3000). Ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Sıradaki film yine Masters of Cinema kategorisinde yayımlanacak olan Five Graves to Cairo (1943). Usta yönetmen Billy Wilder’ın ikinci filmi olmasına rağmen eleştirmenlere göre deha parıltıları taşıyan muhteşem bir savaş dönemi ajanlık filmi. Aklımıza gelmişken Wilder, Oscar ödül törenlerinde en sansasyonel şekilde teşekkür edilen yönetmenlerin başında geliyor. Bunlardan en ilginci 1993 yılında Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını alan Fernando Trueba’nınki olsa gerek. Ödül konuşması yapmak için sahneye çıkan yönetmen şöyle der: “Tanrı’ya inanmayı ve böylece de O’na teşekkür edebilmeyi çok isterdim ama inanmıyorum. Ben Billy Wilder’a inanıyor, Billy Wilder’a teşekkür ediyorum”. Trueba’nın anlattığına göre ertesi gün Wilder kendisini aramış ve “Fernando, it’s God” demiştir. Konumuza dönersek yine ekstralarla dolu bir set bizi bekliyor.

Son olarak Masters of Cinema serisi dışında, direkt Eureka Video etiketiyle çıkacak olan Mr. Vampire (1985) var yayımlanacaklar arasında. Eureka’nın son 1-2 yıldır ağırlık vermeye başladığı Hong Kong sinemasının gizli kalmış örneklerinden Mr. Vampire seti, yine ekstralarla dolu. 1980’ler Hong Kong sinemasıyla ilgilenenler Eureka’nın geçen yıl yayımladığı Jackie Chan klasiklerini kaçırmasın deriz.

Setlerin tahmini çıkış tarihleri:
- The Man Who Laughs: 17 Ağustos 2020
- Bela Lugosi: 20 Temmuz 2020
- Buster Keaton: 24 Ağustos 2020
- Five Graves to Cairo: 17 Ağustos 2020
- Mr. Vampire: 20 Temmuz 2020
British Film Institute
BFI yine yapacağını yapmış ve The Story of Film: An Odyssey (2011) gibi, çekmesi yıllar alan ve altı kıtada geçen 15 saatlik bir sinemasal belgesele, ayrıca yine The Story of Film (2004) ve The Story of Looking (2017) gibi iki kocaman kitaba imza atmış olan Mark Cousins’ın, çekmesi yine yıllarını alan en yeni projesini Blu-ray formatında yayımlamış. Projenin adı Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema. Belgesel yine 14 saat uzunluğunda, sette 4 Blu-ray ve tabii ki tonla ekstra içerik bulunmakta. Cousins’a sesleriyle destek olan sanatçılar arasında ise Tilda Swinton, Debra Winger ve Jane Fonda gibi isimler var. Set şu an satışta.

Arrow Video
Hem İngiltere hem de ABD’de oldukça tutulan bir ev sineması şirketi haline gelen Arrow Video, Ağustos ayında çok sayıda gizli kalmış B-tipi filmle hayranlarının karşısına çıkıyor. Bunlar arasında Creepshow 2, The Black Report, Black Test Car, Pitch Black ve Flash Gordon gibi yapımlar mevcut, ancak bizim en çok takdire şayan bulduğumuz set, GAMERA.

1965 ilâ 2006 arasında çekilmiş olan 12 Gamera filmini (kaiju) içeren Blu-ray set, Japonya’nın ve Japon kültürünün derinliklerinden gelen bu canavarla ilgili neredeyse tüm bilgi ve belgeleri meraklılarına sunmaya hazırlanıyor dersek abartmış olmayız. Setteki ekstraları saymak birkaç sayfayı alacağından, sizleri Arrow Video sitesindeki bilgilerle ve tabii ki aşağıdaki görsellerle baş başa bırakıyorum. Setin yayımlanma tarihi 17 Ağustos (İngiltere).


Indicator
Powerhouse / Indicator firması ise üç yeni set ile evlerimize konuk olmaya aday. Bunlardan ilki Joseph Losey’in 1962 yapımı filmi Eve (veya Eva). Jeanne Moreau’nun başrolde olduğu film, Moreau’nun sinemasal personasına uygun olarak soğuk, duygusuz ve katı bir anlatıma sahip.

Diğer bir film ise başrolüne Moreau’nun zıttı olabilecek sıcaklıktaki Shirley Maclaine’i oturtan 1969 tarihli Sweet Charity. Bu film aslında Fellini hayranlarının da ilgisini çekmeye aday, zira yapım, Fellini’nin Nights of Cabiria filminin yeniden çevrimi. Sette 157 dakikalık Roadhouse versiyonu da mevcut olacak.

Son olarak iki ustanın, Christopher Lee ile Peter Cushing’in başrolleri paylaştığı, 1971 tarihli I, Monster piyasaya çıkacak. Stephen Weeks’in yönettiği yapım korkudan daha çok gerilim türünde. Indicator’ın anons ettiği bu 3 film de 24 Ağustos 2020’de sinemaseverlerle buluşuyor.

Second Sight
Kısaca tanıtacağımız son yapım ise 2018’de, 90 yaşındayken aramızdan ayrılan usta yönetmen Nicolas Roeg’e ait. 1971 tarihli Walkabout, Donald G. Payne’in romanından uyarlanmış ve Roeg’in henüz ikinci yönetmenlik deneyimi. Ne var ki senaryo gerçekten de usta işi. Fon olarak ise Avustralya ve Aborijinler başrolde. Bol ekstralı set 27 Temmuz 2020’de satışta. Şimdiden keyifli seyirler dileyelim.
