Çevrimiçi etkinliklerin “so close, no matter how far” (Hetfield’a selam) özelliğine iyice alıştığımız şu günlerde yepyeni sinemasal haberlerle karşınızdayız. Üstelik bu sefer etkinliklerden birinin adı gerçekten de “Almanya’dan Yepyeni Filmler“. İstanbul Modern‘in her yıl düzenlediği festival bu sene 12. defa seyirci karşısına çıkacak ve tabii ki ilk kez online olarak düzenlenecek. 2020 seçkisinin başlığı Kayıp Masallar ve filmlerin büyük bölümü, daha önce Türkiye’de gösterilmemiş yapımlar. Diğer etkinlik ise İtalyan Kültür Merkezi (İstanbul) tarafından düzenlenen bir online fotoğraf sergisi: Artusi’nin Anısına Fellini Sofrası. Her iki etkinliği de kaçırmamanız temennisiyle, sözü daha fazla uzatmadan sizleri söz konusu iki kurumun hazırladığı basın bültenleriyle başbaşa bırakalım.
Almanya’dan Yepyeni Filmler
26 Kasım- 6 Aralık 2020
Bu programdaki filmleri izlemek için kayıt olmanız gerekmektedir. Kayıt formları 26 Kasım’dan itibaren bu sayfada paylaşılacaktır.
İstanbul Modern Sinema’nın Goethe-Institut Istanbul işbirliğiyle ve Türk Tuborg A.Ş.’nin katkılarıyla düzenlediği Almanya’dan Yepyeni Filmler seçkisi bu yıl 12. yaşını kutluyor. Çoğu Türkiye’de ilk kez gösterilecek ve çevrimiçi gerçekleşecek yedi filmden oluşan programın başlığı Kayıp Masallar. Seçki, fantastik hikâyelerden şehir efsanelerine uzanıyor. Bazı filmler masal gibi bir ton taşırken, bazıları gerçek olaylardan yola çıkarak tarihi veya gerçekleri sorguluyor.

Kayıp Masallar’ın öne çıkan filmleri arasında; Yamyamların Zamanı (Zeit der Kannibalen)filmiyle 2015 yılındaki programa konuk olan Johannes Naber’in yönettiği, Alman hükümeti ile istihbarat teşkilatının Irak savaşındaki rolünü gerçek hikâyeden uyarlayan kara komedi tarzındaki ajan filmi Kod Adı Curveball (Curveball); sinema yönetmeni, çağdaş Alman tiyatrosunun da önemli isimlerinden Christoph Schlingensief’in 40 yıllık sanat hayatını arşiv görüntüleriyle aktaran belgesel Sessizliği Yırtan Çığlık (In das Schweigen Hineinschreien);Schlingensief’in 1986 yapımı, Tilda Swinton, Udo Kier gibi oyuncuların doğaçlama yaptığı, kıyamet sonrası bir adada geçen ve dramatik fotoğraflarıyla dikkat çeken filmi Egomani (Egomania – Insel ohne Hoffnung) bulunuyor. Programda eğlenceli bir aile filmi de yer alıyor: geçen yıl Berlinale’de Generation Kplus bölümünün açılışını yapan, Erik Schmitt’in ilk uzun metrajı Cleo, filmle aynı adı taşıyan karakterinin fantastik macerasını anlatırken, izleyiciyi Berlin şehrinin 800 yıllık tarihinde renkli bir yolculuğa da çıkarıyor.

“Artusi’nin anısına Fellini sofrası” | Dijital fotoğraf sergisi
Emilia-Romagnia bölgesinin iki seçkin şahsiyeti olan Federico Fellini (doğumun yüzüncü yılı) ve Pellegrino Artusi’nin (doğumun iki yüzüncü yılı) yıldönümleri sinema ve yemeğin lezzetli kombinasyonunda buluştu; biri sinema tarihinin en büyük yönetmenlerinden diğeri ise gastronomist ve yazar, ünlü La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (1891) isimli yemek kitabının yazarı. Sinema dahisinin filmlerinden alınan mutfak ve keyifli sahnelerin yer aldığı bir fotoğraf sergisiyle bir şekilde anıyoruz. Filmlerin kahramanlarını ortaya koyan görüntülerde şahit olduklarımız; düğün veya parti amaçlı kurulmuş sofralar, birkaç aile ile sınırlı davetler ya da tek başına yenen yemekler.

Film ekibinin ve yönetmenin ve ayrıca Fellini’nin yönettiği ünlü reklam filmlerinin çekimi aşamasında verilen yemek molaları ve kamera arkası görüntüleri de bu serginin görselleri arasında. Bu sergide Aylaklar’dan başlayarak Ginger ve Fred’e varıncaya kadar ve özellikle diğer şahaserleri olan Sonsuz sokaklar (1954), Tatlı Hayat (1960), 8 ½ (1963) ve Amarcord (1973) gibi filmlere de yer vererek Felli’nin yemek güzergahına şahitlik ediyoruz. Fotoğrafik belgeler, İtalyan sinema sahnesinin bazı büyük fotoğrafçılarının çalışmalarının bir sonucudur ve kamu arşivlerinden ve özel koleksiyonlardan gelmektedir. Sergiyi daha da zenginleştirme adına 1985 senesinde Barilli adına gerçekleştirilen Fellini’nin yönetmenliğini yaptığı ve sesini verdiği Alta società – Rigatoni (fotoğraf yönetmenliğini Ennio Guarnieri’nin yaptığı) reklam filmi de yer aldı.